Thursday, December 22, 2011

#cinta baru buat si dia#

Selesai sudah pergaduhan dua jiwa pada jam 12 temgahari tadi di wisma kraftangan..stress aku sudah hilang..eh,tapi stress lagi bila tak dapat jawab soklan tadi..ok.lupakan sengketa itu...sekarang aku ingin tunjukkan cinta baru ku...walllawehhh....



sungguh kacak lelaki ini..aku tahu aku sudah ketinggalan zaman..tapi masa search lelaki kacak yang secocok denganku,kuar pulak laki ni..aku pun buat research jejaka manalah yang secocok sangat ngan aku ni..maka keluarlah beluai(baca:beliau)...

Monday, November 28, 2011

:: lima terhebat::

ok,seperti tahun-tahun sebelum ni..awal muharam kali ni pun aku tetap ade wishlist yang d upgrade setiap kali awal muharam and stiap kali new year...

azam kak til(tiru abang nara) tahun ni adalah..eh, rasa nak puiii je bahasakan diri kak til..hewhewhew.

1. KURUSKAN badan
ok,ni dah terlalu typical untuk aku..setiap tahun, setiap hari and boleh di katakan setiap minit,ini lah azam aku..nak kuruskan badan..aku dah usaha beli produk herbalife, kurangkan makan sikit(sikit je), then sekarang sampai mak aku pun dah bagi cadangan-cadangan untuk aku kurus..tapi mak xpernah nak kurangkan kesedapan masakan die..macammana aku nak kurus???aku rasa,aku xleh balik kampung kalau aku betol2 nak kurus..siriyus!!!

2.TELEPON mak sekurang-kurangnya sekali seminggu
kejam kan aku selama ni??selama ni mak selalu sangat perli aku yang die xde anak perempuan bongsu sebab aku selalu xtepon umah..bukan jenis anak derhaka,tapi jenis tak suka menelepon..cuba tanya ex aku dulu,nisbah paggilan telefon aku berbanding die dulu berapa??(gile ramai orang kenal ex aku dulu,hahah)..kalau mak jenis pandai mesej-mesej,pasti aku akan mesej mak setiap ari sebab aku adelah penggemar menghantar sms..

3.STUDY CTIM bersungguh-sungguh...
Termasuk sabtu lepas,dah 2 minggu berturut2 aku xgi kelas...sebab xgi kelas adelah pada minggu pertama tu aku bukan ke perth,tapi aku ke medan..then sabtu baru-baru ni aku xpegi sebab aku xbuat homework then takut nak pegi..orang salah selalu takut..sekarang otak aku macam xde pape..aku nak lulus ctim..sebab yuran pun uitm dah bayar..aku juz perlu lulus je..

4.JAGA keterampilan..
Macam nak cakap puiiii je kan azam aku kali ni..bukan ape..aku rasa aku dah cukup besar n perlu untuk jaga keterampilan..bukan orang cantik and kurus je perlu jaga penampilan...tapi perempuan..aku kan perempuan..ke ade orang nampak aku macam dua jantina??hahah...jadi,aku harap aku xkeluar dengan selekeh then xmeletakkan bedak pun kat muka..jadi,aku harap aku akan rajin jaga muka aku mulai tahun baru ni..

5.menjadi KAWAN yang cukup digemari..
Ni memang impian selama-lamanya..aku nak jadi pendengar setianya,bila die sukakan sape-sape,aku lah orang pertama yang die cari,bila die putus cinta,aku lah orang yang die cari...aku nak jadi kawan yang supportive, walaupun masakan die xsedap,aku cakap sedap,walaupun awek die xcantik,aku tetap cakap macam princess...aku nak jadi kawan yang akan pegang her long wedding dress...sampai lah jadi kawan yang akan sanggup bau kentut nye and dengar sendawa buruk darinya...


aku harap semua impian aku untuk jangka masa yang pendek ni terlaksana...doakan!!!


****

eh,xde pun impian nak ade pakwe kacak..alah,lenkali lah!!hehehe

Monday, November 14, 2011

:: derita bakal ku tempuhi::

Today, fikiran agak kusut memikirkan ari-ari yang bakal d tempuhi..ia nya bermula apabila leader-leader group d panggil...dengan kerje accounting yang xsiap and asyik tertangguh tu..aku jadi xtenang...


Lepas habis meeting, leader panggil aku..then she told me that i need to do accounting task about a month..(240jam/8jam) in Jalan Kelang Lama...oh no!!!lama tu wei...kami bertiga ditugaskan bersama...aku,Dalila(classmate for sem2-6) and Tee Yong Yee will be our leader for that task. Kami semua di kira agak baru sebab aku masuk 1/7,Dalila and Tee Yong Yee masuk 1/6..tapi agak berbangga bila bos bagi kepercayaan untuk kami lakukan tugas tersebut..

lepas perjumpaan leader dengan bos,kami bertiga di panggil oleh bos..muka bos cukup ceria bertemu dengan kami bertiga..then die sempat perli.."yaaa....person that i trust have coming"...bos kami bagi briefing tentang apa yang kamki kena lakukan..kami perlu lakukan accounting for that company..company ni uruskan pasal trust...so,kami kena buat untuk 24 trust ok..24!!!then setiap trust 2 minimum period nye adelah 2tahun...

Bos pun xboleh nak bagi jaminan task tu senang or susah..tapi kalau dah bagi masa berbulan2...u think it's easy to do it??but the company told that 50-50...not too easy and not too hard...


Mulai minggu depan,kami akan berulang alik ke wisma rockwills selama sebulan...yaaaaangggg aku risau adelah...waktu balik!!!aku konpem mesti akan balik lambat tiap-tiap hari..aku tak boleh...!!!!aku akan derita kalau kena balik lambat...

aku rasa mungkin aku akan derita selama sebulan tersebut..but i hope banyak yang aku boleh belajar dari semua tugasan tersebut..aku pun turut berbangga dapat menggalas tugasan berat ini bersama mereka bertiga...

***
Accounting yang tengah buat sekarang pun belum tentu akan siap minggu ni...huhu...buat xtau sudah...^___^

Wednesday, November 9, 2011

::misi 30hari mencari cinta::

Seperti biasa, hari-hari aku mengucapkan kata cinta pada lemak ku...contohnya seperti,esok aku dah taknak makan nasi..esok a,ku nak jogging..esok aku nak kurangkan makan..hari-hari aku cakap macam tu...tapi berapa lama ia bertahan??emmm...lu pikir lah sendiri..

mulai saat ini,aku telah bertekad lagi..aku akan cuba kurangkan berat badan aku...tadi,soymilk formula 1 dari herbalife dah sampai..and tea-mix pun dah ada...aku isytiharkan perang terhadap lemak-lemakku...

MISI 30HARI MEMECAH LEMAK BERMULA!!!

Tuesday, November 1, 2011

:: dilamar boss...auwwww..!! ::

Agak sudah lama tidak menyelak-menyelak blog untuk entri baru...kesibukan bekerja menghalang segalanya...sibuk kerja?yap, i mean, sibuk pegi keje duduk ofis goyang-goyang kaki then tak sabar tunggu kul6. ari-ari adalah hari malas sedunia aku ke ofis..aku rasa diri aku ibarat monyet yang tidak pandai memetik kelapa..tidak berguna kan...buat apa jadi monyet kalau xpandai petik kelapa..begitu juga aku..wahhh,gitu perumpamaan nye..

Semalam, bos turun kat floor aku...aku tunduk, terus tekan-tekan mouse scroll down scroll up audited working paper 2..gamaknye seperti aku tidak mahu diganggu oleh kesibukan melakukan kerja dengan istiqamah..dalam kepala tertunduk,aku sempat jugak menjeling jejeak kakinya..misteri!!!jejak kakinya semakin menghampiri...getus hati kecil ku,"MAMPUS AKU"!!mampus aku kalau dia tanya aku sedang buat apa..

Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan yang turun waktu-waktu petang sekarang..dengan muka bengis kening terangkat-angkat ikut rentak kakinya..lalu dia bertanya.."sudikah kamu menjadi isteri saya???"..aku jadi panas..lalu aku jawab.."gila apa nk buat aku jadi isteri,masuk islam dulu"...zati!!!aku terkejut..owh,berangan rupanya...

Rupanya hakikat sebenar adelah boss telah lamar aku untuk extend peraktikal aku sehingga bulan 3...aku tergamam dengan lamaran tersebut..al maklum lah,4bulan di situ aku dah cukup azab dengan keje yang selalu takde and environment yang aku xgemari...walaupun sekarang aku dah makin rapat dengan rakan-rakan ofis, tapi aku masih xsabar untuk tinggalkan ofis tersebut..aku xtau kenapa..mungkin aku terlalu memilih untuk tempat yang lebih sempurna..mimpi lah kan...huhu

Untuk lamaran tersebut, i told my boss, i will make decision on 15th November...kemain demand siap bagi date nak bagi jawapan..bajet paling d perlukan aku ni..kuikui...

Tinggalkan seketika semanis kurma bersama ofis...continue kepada kegembiraan apabila family datang meraikan hari deepavali mereka di sini...ouch ouch ouch gembira sungguh!kegembiraan nye dapat dinyatakan hanya melalui futu-futu ini.....

ini kotor!!!seksi sungguh body2 anak2 buah aku..=P



ini sewaktu mereka ke zoo negara...nape aku xde?tuntukan kerjaya yang xdapat d elakkan..sob3..




aku rasa dorg mcm penguin
At I-City Snowalk

internet kadang-kadang boleh bawa gaduh...ini saje yang dapat d upload...hewhewhew..eh,perlu ke hewhewhew 2???ops!

***

Thursday, October 13, 2011

::cukup bimbang:

Esok supervisor untuk internship aku akan datang...walaupun aku baru 3 bulan praktikal,tapi lecturer dah nak datang pantau dan akan bagi markah untuk internship aku...untung kan??untung di sini bermaksud, selepas esok,aku mungkin lebih banyak di jumpai di rumah ataupun shopping-shopping complex berdekatan..yerlah, pegi keje pun buat ape kan, dah di nilai..betul x?ini gaya percakapan orang berlagak di luar tapi hati penakut..uhhhh...ahhh...

Sebenarnya hati berdebar mengalah kan kekasih datang nak jumpa pastu lamar dengan bunga ros merah ni..bukan apa,supervisor yang bakal datang tu cina..kalau dorang mengata aku dalam bahasa cina,macammana??dahla 2 bulan pertama aku tak di beri tugas pape pun..pastu esok,lecturer tu akan datang jumpa my bos sebab dalam surat my bos adelah penyelia aku..apa yang bos aku tau aku buat???aku ada leader, jadi leader aku yang tahu apa aku buat..


Bagaimana skiranya aku di sabotaj??maksudnya aku xdapat A tompok-tompok bintang*cara pemarkahan cikgu sekolah rendah*..memanglah ari-ari aku balik awal..bukan awal pun, tapi jenis xmunafik,menepati masa..eh,ade kaitan tak?bila jam dah mula kul6, aku terus lah turun..salah kah aku??tak kan?sob3..


Ok, aku doakan yang terbaik untuk aku...aku harapa aku dapat markah buku log yang sekali pandang seperti alas kaki itu mendapat 18/20..ngeeeeeeeeee!!!

ok,nampak leader aku yang berbaju ungu itu?

Esok aku akan datang kul8.30,tunggu depan pintu yang xbuka lagi tu, dan terus duduk buat kerja xpandang kiri kanan xcakap dengan orang sampailah tertido...oops!

****

Wednesday, October 12, 2011

::pulanglah....ku merinduimu sayang..::

Selepas cuti raya ari tu, aku belum pulang ke kampung lagi..eh,baru je kan...tapi aku rasa dah lama benor tak balik kampung...aku rindukan buah-buahan tempatan..dan paling penting aku ridukan mereka yang comel di hati ku...anak-anak ku..eh bukan,anak-anak buah ku...


 Auni Batrisya


Auni & Athif Naufal(along)


My Supermario- Amjad Hafiy...yang ni xde kat Kelantan, cuti sekolah baru leh jumpa,sob3


Nurin Zulfah- yang ni macam semut api..suka cubit orang..


****

sangat-sangat merindui mereka...nak balik kampung...!!!

Saturday, October 8, 2011

::aku suka rambut dia, tapi xsuka dia::

Today is sunday...permulaan pagi yang agak teruk bila bangun secara terkejut dan melihat jam sudah hampir jam 9..aku telah tersasar d jalan Mu..mana pergi si subuh???haaa, subuh telah tertinggal di manland..bukan salah aku*taknak nampak jahil*,tapi salah telepon bimbit tanpa kamera yang murahan itu..kan dah kena kutuk,sape suruh xberbunyi..lalu aku pun terus jadikan telepon itu sebagai permainan dart..yes!!!kena sasaran pada dinding..hati marah,meronta dan kecewa dengan telepon bimbit itu..telah menambah dosa-dosa yang xpernah kurang tu..maka,subuh itu d' qada' kan pada jam9 pagi..masih xbuka lampu supaya masih rasa cuaca subuhnya..

Jadi arini, aktiviti pertama adalah akan ke salon rambut untuk setting2 rambut sikit...hajat d hati nak buat rambut mohawk..tapi tak tahu lah berjaya ke tak,bergantung kepada kepakaran tukang rambut itu..
Sape tengok cerita Cinta Elysa???rambut mak tiri elysa cantik kan??jangan tengok pada warna..tapi pada potongan nye...macamana ingin dapatkan rambut sebegitu sekiranya rambut kita nipis?sob3..



 ok, lebih kurang lah gambar-gambar ni..kalau dalam cerita nampak sikit alunannye yang cantik itu...

****

Wednesday, October 5, 2011

::setelah 3 minggu baru...::

Kehidupan bekerjaya ni cukup menguji tahap kesosialan diri..sejak hidup sebagai artis rakaman(baca:budak praktikal je pun), xsempat nak update blog(baca:malas nak update)..
dah banyak tajuk aku saved as draft tapi xpernah send..sebab bila aku tulis, sampai separuh, aku terus terpikir, "eh, kalau tido ni sedap jugak"...jadi,aku terus buat keputusan untuk tido berbanding menghabiskan baris-baris terakhir entri aku tu..
today, im just wanna to share putu-putu bambu sepanjang bercuti di ghuangjoooo..*sebutan cina*..putu-putu je tau..sebab nak cerita tu, aku rasa tak ade masa lagi..mungkin bila aku dah ditakdirkan kahwin dengan anak raja, baru aku akan update dan tulis panjang-panjang..ok,semua boleh pikir dengan sendiri bilakah semua itu akan berlaku kan...



ni ari 1st trip..bila tido terlalu lama, maka kecenderungan untuk lapar itu tinggi..ditambah pula perut yang lebih kurang ala-ala stokin ni, mestilah akan makan walaupun harga nya macam rasa nak cakap je.."wei,aku beli kat kedai runcit kat umah tu,dah boleh dapat 5"..


bila dah sampai sana, tour guide tu terus bawa pegi jalan-jalan tanpa bawa pegi rehat-rehat d hotel pun..bagus jugak macam tu, kalau x, mesti malas nak jalan pastu..tapi malangnye pakcik tu xtau aku pernah gagal sejarah masa form 3 dulu..maksudnye, aku memang xsenyum pun bila die bawa pegi tempat-tempat sejarah kat ghuangzhou 2..jadi,aku xingat lah nama2 tempat yang die bawa tu....maap3!tapi yang aku boleh cakap, yg gambar menara tinggi 2 adelah masjid tertua...tempat penyebaran islam di china..gambar yang ade kambing tu adelah simbol ghuangzhou..ghuangzhou melambangkan 5ekor kambing yang menggigit beras turun di bawa oleh dewa-dewa sewaktu ade penduduk yang kebuluran..macam tu lah lebih kurang..



dataran ni dalam construction lagi..tapi kalau sape pegi ghuangzhou mesti pegi dataran ni sebab ade deco yang di buat guna bunga-bunga plastik warna warni..sangat cantik untuk bergambar..pastu boleh tengok bangunan-bangunan yang cukup mengagumkan d situ..

BAGODA REST..pasal makanan, agak sedih untuk diceritakan lah..taknak lah salahkan pakcik guide tu mungkin memang makanan muslim kat sana mahal-mahal..seperti tempat makan di atas adelah d salah sebuah hotel di sana,.bila buka menu,oh no!!kami telan air liur..ade satu menu 2 gambar itik xsembelih..adekah??kami jadi ragu-ragu..jadi untuk selamat, kami order makanan berasaskan ikan dan telur sahaja..tapi sirius, sekebal2 tekak aku, aku memang xboleh nak makan masakan china ni sebab sangat masin..suruh kurangkan masin pun masih masin lagi..dan bila order air,memang tanpa gula..xpayah cakap suruh kurangkan gula..



This part adelah antara aktiviti-aktiviti yang best kat sana..CRUISE!!!cruise kat sini semua besar-besar and ade 3 tingkat xsilap..ke lebih macam tu lah..yang pasti bertingkat-tingkat and ade floor yang ade aircond and ade buffet sekali..bayarannye tak semahal cruise yang setingkat di putrajaya tu..hanya rm24@48yuen..dengan perjalanan yang jauh,angin kuat and boleh duduk kat atas sekali tu,memang puas hati..

haaa...yang ni memang best sangat-sangat...sangat-sangat ye..maklumlah kat kampung xde orang yang boleh terbang-terbang..orang main-main api...binatang buat aksi..semua tu xde kat zoo kita..mula-mula sampai bila pakci tu cakap tiket harga rm125,kami terus pandang die and cakap..WHAT???kami ingat tunjuk-tunjuk binatang macam biasa je..alang-alang dah sampai, masuk jela..bila dah start,2jam pun xcukup bagi kami..impress!!!sape pegi ghuangzhou HARUS pegi Chimelong International Circus ni..circus ni dikendalikan oleh tenaga mahir dari Russia..bukan calang-calang orang ye..



***
Pandan Indonesian Cuisine!!restoran ni menyediakan makanan indonesia..kedai ni je kami rasa kena ngan tekak anak melayu macam kami ni..so,sampai 2x kami ke restoran ni sepanjang di sana,,yang kuih kecik-kecik tu nama die sum-sum..sedap sangat...

ni ari last kami kat ghuangzhou..time 2 shopping..shopping kat china memang puas hati..semua murah-murah and kedai-kedainye berkelompok...kalau lalu tepi jalan tu,memang xde tempat kosong,semuanye deretan kedai..sampaikan 1 tempat 2, seven eleven die sampai 3..kalau tempat kita cukuplah 1 je kat satu-satu pekan 2..yang paling mata berpinar-pinar bila kristal swaroski kat sana sangat murah..nak beli kerongsang swaroski kat sini boleh sampai pengsan tegak kalau tengok harganye, tapi kat sana, yang exclusive pun xsampai rm100..gila den gila!!



---------------farewelllllll-----------------

Wednesday, September 21, 2011

::ko memang!!!::

Rasa nak update tapi malas nak taip...ok,ni dah dikira update la kan???

tajuk memang tak ada kena mengena..memang sengaja biar tak ada kaitan..

k bai..bai...baihaqi!

Saturday, July 16, 2011

::aku janji::

ok ok..bilang habuk kat blog dulu..ark,spiderman pun ade???gosh!!hehehe..bukan tak nak update blog, tapi xtau nak cerita pasal ape...dan juga mood nak update tu selalu hilang bila balik kerje...ok, kenapa hilang mood??

jadi, wa mau celita ni bro...wa janji, wa talak mau keje sama itu swasta..sirius!!!aku janji yang aku akan kerje dengan kerajaan atau GLC sahaja..aku dah insaf tentang gaji yang mahal bukan ukuran kepada kebahagiaan hidup sejak pertama kali aku jejakkan kaki sebagai trainee di tempat swasta atau private company...sob..sob...sob...waaa...uwaaa...*sedih sangat maksudnye

ok,mari kita bezakan kerje swasta n kerje kat public..kalau public, waktu keje kul8-5pm...dan xde maknanye nak keje sampai lebih dari kul5..kul4.45 semua dah kemas barang...tp..tp..tp..kalau private...biasanye flexible...biasanye lah..stat kul9-6pm...yang mengerikan kat swasta ni, walaupun dah kul6, dorang makin rancak buat keje...balik kul9,10pm..pe ke heeea!!!aku tak tahu lah kalau dorang ikut kul6 waktu tokyo..

pastu,kalau public...buat OT ni ikut suka kita kan kan kan???kan x??katakan ya!!kalau x,i cubit u!*geli..tapi kalau private, OT 2 dah macam ari kerje biasa dah...xsuka xsuka xsuka..

orang selalu cakap keje private ni gaji mahal..ofkos lah gaji mahal..berbaloi lah dengan keje ko tak menang tangan tu..tapi kau buat keje xikhlas..xseronok...nak ke macam tu..bila kita xseronok buat kerje yang selalu menekankan atau dalam bahasa enggeris nye pressure, boleh tahan lama ke dengan keje 2..mesti tiap2 minggu nak tunggu hujung minggu je...tiap2 bulan nak tunggu gaji je..

tapi, bila kat government or public, semuanye fixed..waktu keje fixed, keje pun fixed sebab kakitangan ramai kan..tiap2 bulan selalu xsedar dah tiba waktu gaji..buat kerje pun rilek...environment pun selesa..dan...ehem3,part paling best ni!!CUTI....!!cuti banyak tau...kalau private,amik cuti je, terus UNPAID!!!derita3 tau..

jadi,mulai pertama kali jejakkan kaki sebagai trainee, aku terus janji aku akan keje dengan government..walaupun kena tunggu lama2, aku sanggup!!

boleh tak nak jadi pendidik anak bangsa????ihik..ihik..ihik=D

p/s: pasal tempat keje kat public tu, semuanye berdasarkan pengalaman dari keluarga2 saya..=)

Tuesday, June 14, 2011

::operasi GUGUR lemak bermula::

ingat AF je ke yang ade operasi gugur..wa pun ade bro...pelancaran operasi ini sebenarnya hanya bermula pada semalam..hua3....tajuk mestilah gempak walaupun operasi ini xsemestinye berjaya..nampak x aku sungguh xde pegangan...tapi aku harap ianya berjaya..walaupun mengambil masa yang lama...

kesedaran ini bermula bila aku menonton rancangan pakar kejelitaan 4..bila tengok rancangan ni,biasalah jiwa orang melayu,mestilah terpengaruh..gile ape,turun 25kg dalam masa 3bulan...!!!sape yang xnak kannn...tengok pulak jejarihalus ni cerita...aku lagi lah naik sehh orang klate oyat!!

pakar kejelitaan ni adelah rancangan yang mngenengahkan mengenai product london weight management dan new york skin solutions..lupakan NY skin solution 2 sebab aku xde masalah dalam segi 2..yang masalahnye adelah ketulan2 cheese di dalam badan ni..semakin hari semakin kenyal cheese2 itu..kalau g pizza hut,kira ni extra cheese la...omaigod,bila mau hilang!!!

lepas tengok rancangan 2,aku menghantar proposal kepada kakak tercinta ku..

"cekcik,boleh adik nak join LWM??"

"boleh"

"yeay,sayang cekcik!!"

"guna DUIT SENDIRI!!"
hua3...kecewa aku di buatnye..

"adik,cekcik beli treadmill,beli set herbalife,beli air bliss,jus smua...ade adik guna treadmill 2???ade adik minum herbalife 2???"

tapi die xtanya plak aku ade minum x air bliss n jus 2??sebab yang 2 semua sekaligus je boleh habis..kihkih..

lalu, aku terpukul dengan kata2 itu...terpukul kejap je..pastu aku masuk dapur,aku makan nasi..muahahaha..pukulan yang tidak sakit tidak akan memberi erti penyesalan buat aku..=P

esoknye,suatu perkara ajaib berlaku...aku rasa nak lakukan sesuatu..sampai je umah lepas habis kelas..aku pun...jeng..jeng...jeng...

1)menyiapkan tempat

2)menyediakan minuman
3)lakukan!!

BERJAYA!!yeay..aku berjaya lakukan satu senaman..rekodnye???jangan terlalu kaget ye...30minit untuk 150meter...speed 5!!

"oit mekti,melenggang jual kueh ke??"
citt...mang memang kurang didikan akhlak!!

bila orang batak menggunakan treadmill..lalu satu kecelakaan berlaku...aku ingat bila ia berada d dalam umah,maka tidak perlulah memakai kasut..rupa2 nye kena pakai kasut..sebab bila lama2,kaki kita jadi panas then akan melecur..aku menyesal..sumpah!!

4)akibat


oleh sebab aku mengalami kecederaan sebegini..mungkin aku akan bercuti selama seminggu dari bersenam...best nye dapat alasan sebegini...kihkih

secara seriusnye..aku harap aku dapat meneruskan operasi aku kali ini...biarlah 6bulan turun 5kg je pun..tapi aku mau ia berlaku penurunan..dari semakin hari aku semakin seperti bluehippo..aku risau nanti aku akan ditawarkan sebagai iklan bluehippo??aku tidak mahu ia berlaku!!


kawan2,doakan aku berjaya...^__^

Monday, June 13, 2011

::i wish i can get someone like u ABAH::

selamat hari bapa buat my beloved father, tuan haji mustafa bin ibrahim..walaupun abah xbaca blog aku, tapi aku nak semua orang tahu yang aku sangat2 sayangkan abah...bila aku bercerita pasal family,pasal abah lah paling aku kurang cerita sebab abah sangat pendiam..aku pun jarang borak ngan abah sejak abah dah meningkat tua..abah hanya habiskan masa nye dengan ke masjid n berkebun..


masa aku darjah 2,abah dah pencen..pencen sebagai pendidik anak bangsa..can u imagine,how old he is now rite..n bayangkan macamana abah besarkan adik beradik aku seraai 10org 2 dengan gaji seorang guru sekolah rendah pada zaman dahulu??dan mak aku hanyalah suri rumah...dulu,kitorang cukup susah...adik beradik ramai..bayangkan abah kena tanggung abang aku kat mesir,kakak aku sorang kat indon,sorang kat UM,dan 3 lagi sekolah menengah..masa ak sekolah,abah dah pencen,n bila tiba masa nak bayar yuran sekolah,aku rasa serba salah nak mintak ngan abah..tapi abah selalu tenangkan aku,"xpe dik,duit simpanan tabung haji abah ade lagi,nati abah kuarkan"=(...tapi berkat usaha dan rezeki dari Allah,mereka semua berjaya dan kitorang pun xpernah lagi la rasa kebulur selama bersama abah..mak ayah mana nak tengok anak2 dorang susah kan??


and selama aku membesar,aku xpernah dengar abah tinggi suara ngan anak2..tapi kakak2 pernah cerita yang masa zaman dorang dulu,abah cukup garang..mungkin sebab abah masih muda waktu itu..abah xcakap banyak,sekali abah cakap,kalau xdengar,abah terus rotan..tapi orang2 tua dulu ade petua(petua ke eh??) merotan anak2..dorang xkan rotan anak melebihi paras punggung..dan sekarang pun mak selalu pesan kat abang2 n kakak2 aku,kalau nak ajar anak2,pukul kat kaki je..kalau lebih dari tu,anak akan jadi degil nanti..alhamdulillah,berkat dari rotan abah,garang abah 2,my siblings have a good family..jadi orang yang berguna..anak2 buah aku alhamdulillah xde lagi yang buat hal setakat ni..



Banyak sangat abah dah lakukan untuk kami..kalau banyak keje sekolah,sape yang akan tolong siapkan??ABAH!bila tiba musim buah,mak akan tepon anak2 suh balik makan buah2..bila anak2 nak balik,sape yang bersusah2 panjat pokok rambutan tinggi2 untuk anak2??ABAH!!!walaupun anak2 dah besar,semuanye abah masih nak lakukan..bila kitorang halang abah buat semua 2,abah diam je..abah sungguh xbanyak cakap..bila tiba2 malam blackout,sape yang akan bangun dulu??ABAH!!kalau tiba2 bunyi macam sesuatu kat luar rumah malam2,sape yang akan berani mati pergi tengok??ABAH!!!

sekarang yang tinggal di rumah hanya ma n abah sahaja..bila anak2 pulang masa cuti sekolah,abah nampak sungguh gembira..sebab satu benda yang aku perasaan pasal abah,die suka sangat bila makan sama2..bila kitorang duk ramai2 borak walaupun masa borak 2 die xamik port pun..

walaupun sekarang aku dah xrapat dengan abah, tapi bila aku sedih je..aku mesti teringat abah...aku pun  xtau kenapa..mungkin sebab bila tengok muka abah,aku rasa tenang..
alahmdulillah,sekarang kami mampu bagi segalanya buat abah..walaupun xbanyak yang kami dapat balas sekurang2nye, dapat menggembirakan hati abah pun dah cukup bagi kami..abah cakap je nak apa,kitorang akan usahakan untuk dapatkan(*tapi masalahnye abah xpernah mintak nak pape*)..sekarang abah ade kambing2 n itik untuk penuhi masa lapang nye..aku tengok die cukup gembira dengan aktivinye sekarang..^__^

aku selalu berangan yang aku dapat husband macam abah..mana nak cari yang macam abah zaman sekarang...selalu pegi masjid..xbanyak cakap,cakap benda2 penting je..bila marah,diam je..yang paling penting suara lemak merdu bila azan kat masjid..ahaks!tapi 2 semua angan2..n aku harap angan2 aku akan jadi realiti...perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik...i wish that i'll be the "perempuan yang baik" itu..^__^


and last,i love u ABAH!!! 

Sunday, June 12, 2011

{penyu TIDAK lagi menangis}

Sebenarnye xnak update pun pasal piala FA ni sebab xtau sangat pun pasal piala FA ni..tapi sebab boring tunggu akak pegi klinik, so nak bercerita lah sikit sebanyak tentang keaiban bersorak d kedai makan...

Semalam aku kat PD, saje jalan2 ngan akak n abang ipar aku...kebetulan sangat semalam chanel yang ade siaran piala FA 2 semua break off, itu dah diberitahu oleh pihak hotel pada awal2 lagi..so,lepas dinner 2, kitorang pegi singgah kat restoran kat luar..abang ipar pesan, jangan cakap kelantan, nanti kena hentam kalau kalah..aku hanya senyum..

Lalu,tibalah masa kelantan buat serangan, lalu aku dengan semangatnye..

"GOLLLLLLLLLLLLLLL......!!!!!!!"

aik,asal macam sunyi jek?rupa2 nye hanya aku sorang je yang menjerit kegembiraan itu...citttt..aku menjerit sorang2 lak..AIBUN! Abg ipar aku hanya memandang sinis,huahua...

Lalu, bila sahaja terengganu membuat jaringan, lalu penonton di situ terus menjerit2 sampai tepuk2 meja..abang ipar aku pun sama..xsdar diri sungguh orang selangor nih,huh!baru ku sedari,rupanye penonton kat situ adelah penyokong terengganu..bila dah hampir masa tamat,kitorang mengangkat bontot masing2 meninggalkan kedai tersebut..balik dengan kecewa sekali..

xpelah sape2 pun yang menang...piala bawak balik pantai timur gak..^__^

p/s:nak harap aku cakap sape yang gol kan pada minit berapa2 2 memang x lah sebab aku memamng xminat bola...orang tengok,aku tengok sekali sebab 2 negeri aku..harap maaf lah ye..c(=

Thursday, June 9, 2011

::MESTI tonton::

wa cakap sama lu bro,cite KL gangster manyak best wooo...itu bagi aku la..xtau pulak bagi orang lain..sebab aku ni bukan jenis kaki wayang sangat, bila aku tengok cite ni,aku rasa best..xmenghampakan lah..kalau ikutkan, masa orang duk war2 kan yang cite nur kaseh 2 best, aku rasa aku xde feel pun tengok cite 2..xtau nk cakap best ke x..lain orang,lain cite rasa..

yang aku nak cite pasal best nye sebab itu hero lah...si aaron aziz 2..tampan!
kalau tu lah gangster, aku pun mau cari gaduh..kena pukul pun xpe, aku akan anggap macam cubit2 manja g2..hahaha..aku main2 je pasal ketampanannye..
aku nak puji lakonan semua pelayar2 cerita tersebut..memang mantop habis r..memang serius lakonan dorang berkesan...tapi sampai arini aku tertanya2,kenapa kalau gangster ke,taiko ke,msti ckp mcm cina ckp melayu ah??xde ke gangster cakap pure melayu??xnampak jahat eh kalau cakap melayu??


cite ni,walaupun cite ganas,tapi sape yang hati kiut2 sikit 2,mesti nanges punya...pelik kan??tapi ini bukan cobaan,ini betol2 punye..aku yang hati metal pun dengan air2 idung sekali kuar..sebab memang aku selsema^__^...kalau nak tau kenapa,g tengok cite 2..

bila sampai part ade zizan je,mesti gelak..die xcakap pape pun,dah cukup kelakar aku rasa...masa aku tengok 2,bergegar satu panggung bila part ade zizan..

kira ni secara hipotesis lah ak ceritakan pasal cite 2...cite ni memang 5star la..ade ganas,sedih n kelakar..cukup lengkap..pelakon pun semua tampan2...so,sape yang xtengok lagi..lets do it!

nota tangan:kepada kawan2 yang tengah praktikal 2..pergi lah tengok cite ni...xkan asyik nak audit company je..hujung minggu kan ade..eh,ke korang hujung minggu pun keje??hahaha..sori frens,bukan nak berlagak^__^

Monday, June 6, 2011

::sanding itu HAROMMMMM...!!::

Tahniah buat anak saudara lelaki ku yang telah selamat diijabkabulkan pada 2jun 2011..citt,anak saudara pun dah 2 orang kawen..tapi makcik die yang bongsu ni, pakwe pun xde..werk,loser gile bunyinye..haha. xpe2,makcik nye ni masih sweet 17..masih muda..xperlu gelojoh2 mendapatkan pasangan..

ingat x masa sekolah dulu,cikgu2 mesti pesan..

"awak xpayah la nk menggatal masa sekolah,xpayah nk kapel2 time ni..belajar dulu..bila awak masuk U nanti,dah keje, macam2 lelaki awak jumpa..masa 2 awak boleh pilih je mana laki awak nak"

dah masuk tahun ke3 ni cikgu..cikgu tipu...cikgu tipu..waaa....orang berebut2 lari adelah..sob3!

***

lepas majlis yang cukup memenatkan tu,kami balik umah masing2...sambil2 rehat, bacalah paper..bukan kertas,tapi suratkhabar..then,bila baca pancaindera,ofkoslah pasal artis rite??adelah pasal artis yang tunang cukup mewah dan meriah..dalam kepala dah melayang2 yang aku nak buat macam 2 jugak..nak sanding2 cukup grand masa kawen..aku pun terus buka mulut nk mintak dengan abah..

"abah2..nanti..."

belum habis ayat...akak aku potong line..
"abah2,ape hukum sanding dalam islam??"

abah jawab dengan sekali nafas je..."HAROMMMM...sebab duk pamerkan kat orang.."

gurp!!!aku telan air liur sebanyak mungkin...sebenarnye dah pernah dengar pasal sanding ni haram..tapi xamik berat pun sebab tengok orang2 sekarang xkisah pun pasal sanding...kalau ikutkan zaman2 sekarang punya perkahwinan,macam sanding 2 perkara sunat lak..barulah terpikir kenapa 6 kakak n 3 abang aku xpernah sanding..rupanye haram..untuk kepastian dengan kata2 abah 2..aku google..SAH, ianye HARAM!!!sebab kita pamerkan kat orang n dalam islam,kita berhias hanya untuk suami..bukan untuk orang ramai...habistu kenapa orang sekarang berebut2 habiskan beratus2 riban juz untuk persandingan mereka???

itu semua tanggungjawab mereka sendiri..yang dah tau sanding itu HARAM, jadi elakkn melakukan perkara haram...kita xboleh cakap yang kita kawen ni sekali jek..macam2 boleh jadi rite??bukan nak tunjuk bagus tau..tapi untuk diri sendiri gak bersempena kenduri kendara yang cukup banyak d musim2 cuti sekolah ni...^__^

***

nak cite lah sikit masa 2 ari kenduri 2..tema untuk kenduri umah pengantin perempuan wrna ungu...masa konvoi ke umah pengantin,side mirror kete pengantin lelaki kena langgar d motor sampai tercabut n kete makcik kitorang kena langgar kat motor masa nk masuk tempat kitorang kumpul..sedikit sebanyak adelah dugaannye kan..

paling memenatkan adelah masa kat umah akak,umah pengantin lelaki lah..tema pada ari kejadian adelah tuning..aku kul11.30 dah sampai kat umah akak sebab nak hantar coklat..ingatkan pengantin akan sampai lepas zohor..rupa2nya bertolak lepas zohor..perjalan biasa adelah lbh kurang 1jam30minit..tapi d kala cuti sekolah ni,ia akan ambil masa yang cukup lama..kul5.30 baru pengantin sampai..dengan panas yang terhingga dengan orang yang ramai,baby2 dah nanges2,aku pun dah tkar tudung..pas bergambar dengan pengantin jap,kitorang pulang dengan separuh koma..KEPENATAN!!





There was an error in this gadget