Tuesday, April 30, 2013

Jujur


Semalam aku pegi tukar cermin cerminmata aku..sebab yang lama dah tak boleh pakai 

sebab tak cukup kuasa(baca:power)..Cermin mata yang lama tu frameless dan yang aku pakai sekarang ni

full frame pastu tebal lak..Jadi kalau pakai yang takde frame orang perasan la kan..

Jadi bila aku pakai yang frameless tu..ada sorang staff tu tanya..

"Tukar spek baru ke?"

Takla..tukar cermin je...

"Oooo....HUDOH!!"


Lupa nak tanya..pakai yang lama cantik ke?ok buwerk diri sendiri..hek3

Ok...hati tak sentap langsung...langsung tak ok!!grrrrrrrr......

Jujur kan ofismate aku?Tapi aku xpernah amik hati pun ngan dorang...sebab we are sooo close..Pastu 

dorang semua dah tua n dah kawen...

Pastu lagi aku je gadis di ofis ini..jadi aku memang cantik..takkan nak cakap dorang cantik lak kan???

hihi..*sedapkan hati sendiri*


Cinta itu membutakan


Bila si kurus jatuh cinta pada si gemuk..segalanya kelihatan cantik pada mata si kurus...

Kata si gemuk...

"Bila nak kawen..bagi masa setahun kat saya..saya nak kuruskan badan dulu.."

"Eh buat apa nak kurus?"

"Kurus la cantik pakai baju kawen cantik tak nampak lemak"

Lalu si kurus cakap...

"Alaaaaahhh...semua tu boleh edit la..tak payah kurus pun.."

Ark???Ok hati si gemuk tak panas pun....

Bila si gemuk cakap...

"Cantiknya orang tu pakai baju..emmm orang kurus cantik kan?"

"Cantik ke?eh taktahu lah cantik macamana..sama je..Orang gemuk tak cantik ke?

Awak cantik je"*ayat pancing*

Heh!!!takde perasaan ke?

Si gemuk cakap lagi...

"Nati kalau tak kurus..awak tinggal saya..sukakan yang kurus dan cantik"

"Yeke?Pastu orang gemuk orang tak suka ke?Hati baik, ok ape.."

Amaigad, adekah cinta itu betul-betul membutakan?

"Awak tak malu ke jalan sebelah saya orang cakap..gemuknya awek dia..dia kurus je.."

"Orang gemuk untuk orang gemuk je ke?Kesian la orang gemuk...Itu diskriminasi..."



Ok..kesimpulannya..cinta itu memang membutakan... =)


Monday, April 29, 2013

tak pandai masak???


Semalam after hantar abang aku ke stesen bas..kitorang pegi lah jalan-jalan kat Giant..So, bila sampai kat 

bahagian makanan segera..bahagian yang makanan dalam tin tu..bahagian ape orang panggil?lantak lah 

kan..yang aku nak cite adelah...isteri-isteri atau gadis-gadis yang diluar sana yang tak pandai masak

 tu(ok termasuk aku lah)...no worries beb..semua makanan sekarang dah ada yang siap dalam tin..Setahu 

aku, dulu hanya ada macam sardin dan kari-kari biasa je kan..tapi xtaula kalau ak memang ketinggalan..

Sekarang, kau nak apa?

Sup tulang?sup ekor?kari kambing?kari ayam?sebut dan cari saja..xperlu penat-penat fikir..juz perlu 

panaskan je..easy right??fuhhhh lega hidup...Si suami kan pegi keje...konon nak seprais kan sang suami yang 

anda ni pandai masak..kalau hujung minggu pun sang suami mesti tunggu nak makan je kan..tak masuk 

tolong punya...beli je yang dalam tin tu dan panaskan je..alter-alter la sikit kasi rasa tak dalam tin 

sangat...Tapi untuk sementara pandai masak sendiri la sebab lama-lama kecundang jua sebab makanan 

dalam tin ni memang ada rasa yang lain sikit dari homemade..But ok la kan dari tak masak langsung untuk 

suami...hihihi.

Haaaaahhhh..sambal tumis ikan bilis pun nak ada dalam tin..padahal paling senang kan..

Rasanya ok la dari xpandai masak langsung kan,,,

Tuesday, April 23, 2013

Mentaliti Kita


Terlalu sangat terjadi kepada manusia-manusia diluar sana yang suka bagi assumption macam-macam bila 

baca post-post orang kat laman sosial..aku pun macam tu jugak kadang-kadang..syaiton banyak kan..hiks. 

Xnafikan la..tapi jangan la sampai mengeruhkan keadaan orang..Xbaik kan?

Ok contohnya macam ni..ade awek ni post kat fb die..

"sedihla macam ni..mungkin sampai sini saja kot"

Mentaliti kita pun terus set...

"Eleh minah ni..gaduh ngan boifren lah tu..itu pun nak post ke?"

Pastu dengan hati prihatinnya...kau pun pegi komen...

"its ok sayang...banyak lagi lelaki diluar sana..tinggalkan je.."

Pastu 5000 fren awek ni pun baca komen tu..lalu pegi pm minah ni..

"eh dear, you dah break ke?"

Minah ni terpinga-pinga..padahal die post pasal keje dia..dia sedih kat ofis sebab kena marah kat bos..dia 

dah buat banyak silap n nak brenti keje la..xke dah keruhkan keadaan dia kan?

Apakata anda bila tengok gambar ni?
"Ingat kiut ke?"
Heyyy..dia hanya seorang kanak-kanak

Lain contoh ehh..bila orang post..

"Eh asal rasa berdebar-debar macam ada yang nak merisik ni?=)"

Siap ade smiley lagi kat belakang..

Mentaliti kita dan keprihatinan kita..

"Eh, dia ni dah nak kawen ke?"

Lalu mesej boifren awek ni..

"Bro, xtau pun kau dah nak risik si Kamelia(kemain nama novel) tu?ke sape nak risik awek kau ni"

Boifren yang xtau apa-apa ni terkejut dan melatah terus mesej awek dia..

"Bila lak saya nak risik awak ni?Ke ade sape-sape nak risik awk n awk xbgtau sy ni???"

Lalu mereka pun perang dingin..X ke keruh keadaan mereka..

Padahal minah tadi ada penyakit kencing manis..bacaan kencing manis dia tinggi sangat sampai rasa 

nerves..*berdasarkan pengalaman ma dan abah*..pastu post comel-comel cover ade penyakit kencing 

manis..tak pasal-pasal gaduh ngan bf..

Ini contoh peserta kencing manis.haha.sorry bah..=P

Plisla..jangan la amik sirius sangat post-post orang ni..memanglah salah dia jugak buat post yang 

menimbulkan fitnah..tapi kalau mentaliti kita kiut, semua yang kita baca kita akan rasa kiut..betul x?

Orang kata ; "Pehal la minah ni gambar kat pantai canggini pun nak masukkan"
Fuhhhhhh...pikir kiut plis..."Penyayangnya dia bawa baby pegi pantai"..haaa..canggitu la..=)

Thursday, April 18, 2013

Pos Laju


Bila setiap kali aku buat pembelian online..aku mesti guna alamat ofis sebab kat umah takde orang..

Bila pertama kali sampai parcel, staff akan anta naik atas..kali kedua masih ok naik hantar dan tak tanya 

pape lagi..masuk kali ke tiga parcel sampai...lalu..

"hoiiii...ingat ni pejabat pos ke?hari-hari ada parcel.."

aku gelak lalu blah la..

Selepas berhari-hari diperli dan dicerca...aku masih..........

Tadaaaaaaaaaaaa.............


Hahaha...ada aku kesah kata-kata keji mereka..membesar pun dengan kata-kata nista..setakat perli macam tu 

xlut lah wei...peace yooo..

Arini staff yang terima parcel tanya orang yang anta parcel tu..

"Dik, ini seluar dalam ke?"

Pakcik itu tidak kelakar langsung kan?*mata ke atas*

Wednesday, April 17, 2013

Mari tunaikan tanggungjawab

Apabila kebosanan berada di ofis melampaui batas-batas kerja..maka terciptalah satu
 
kegilaan..iaitu..kegilaan terhadap permainan masa kecil-kecil dulu...POU!!!
 
 
Ok, ingat tak dulu kalau masa sekolah ada alat mainan yang boleh gantung kat beg sekolah yang
 
watak mainan tu macam digimon..pastu kita kena bela bagi makan..bagi main..kalau dah mati tak
 
boleh hidupkan balik..ingat x, ingat x..yang bila kat sekolah selalu nak kena rampas..tapi xingatlah
 
nama apa.. =P sekarang dah moden, boleh download je then bela lah macam biasa..
 
Tapi bila pengembalanya kurang tanggungjawab..maka ini lah jadinya..
 
kesian pou hampir mati..kemain ade eyebag si pou ni tak cukup tido..
 
Pada sesiapa rasa diri kesunyiaan dan dah rasa nak ada anak sangat..haha cuba lah main pou..Boleh
 
tahu lah sejauh mana tanggungjawab anda...kemain pandang serius hal tanggungjawab..mainan je
 
pun..lalalala

Tuesday, April 9, 2013

Ayuh kembali ke sekolah


Seperti sedia maklum..minggu ni aku ada exam PTD..jadi untuk berjaya, kita harus ada usaha lah kan?

Jadi, sebagai persediaan menghadapi exam tersebut, aku dengan jayanya beria-ria cari buku panduan exam 

dan juga buku Malaysia Satu. Malangnya, bukan aku seorang saja yang nak berjaya dalam hidup..malah 

ramai lagi manusia yang lebih cekap dari aku pegi beli buku Malaysia Satu tu sampai dah habis stok semua 

kedai buku sekitar kuala selangor dan shah alam..ohmai..ohmai..asal semua rajin ni??

rilek2 dah la..jawab ikut logik jela..*muka takpuas hati*

Disebabkan kejayaan haruslah diiringi dengan usaha, jadi aku beli lah 2 buah buku panduan exam..

ada usaha kan3?? =P



Bila sampai rumah, aku dengan megahnya bawa kuar buku nak baca..

ok, "tajuk 1. Pemerintahan Malaysia" *diiringi menguap*..hish syaitan ni!!ok masuk perenggan ke2 

plak,"Mengikut Perlembagaan  persekutuan..huarghhh...huarghhh..huarghhhh...,Yang Dipertuan......."

Apekah maksud di atas??maksudnya di sini, apabila status bertukar menjadi pelajar yang kena duduki exam, 

syaitan sangat banyak dalam buku..sirius,tak tipu!!!kalau xcaya, cuba buka buku ilmiah..kompem!!

Jadi kesimpulannya, memang xdan nk baca lah weiiiiiiiiiiii....aiyo!

Kalau aku gagal, jangan salahkan rezeki..salahkan aku..tolonglah salahkan aku..*tunduk insaf*

Tadi alang-alang ke Jusco pegi cari buku..kitorang g makan-makan dan aku cuba mencari alat bantuan 

hilangkan jerawat dan parut..maigod ia sungguh teruk di muka ku sekarang..tahap chickenpox dah ni..sobs.



Tersangatlah sedap BBQ Beef ini..Anda harus mencubanya..#Johnny


Oleh sebab sekarang dah adore Dena Bahrin, jadi terpengaruh sikit dengan produk yang dia promote..laju 

pegi terkam kat Farmasi..Harga pun tak pengsan lah ya*tangan kat bahu*..125ml je pun..tapi tak mengapa 

lah..harus berkorban..


Vitamin Oil Organic Aid ni sangat-sangatlah melekit sampai aku konpius..eh ni gam ke minyak ni?bau dahla 

macam gam..melekatnya tahap gam UHU 2..sampai sekarang aku konpius camne cara nak pakai sebab kat 

botol dia takde bagitau cara-cara...

Diharap dengan usaha yang aku cuba lakukan ini..aku akan berjaya..ihiks!


Monday, April 8, 2013

Saya Datang Lagi

Owh.. diriku baru menyedari bahawasanya diriuku mempunyai sebuah blog yang sudah terbiar agak

lama..Sekarang aku telah menyahaktifkan laman

sosial yang bernama Facebook dan Twitter..Ya lah kan..laman sosial sekarang tempat orang mengorek

cerita tentang kita kan..Saya rasa xde baiknya meneruskan keseronokan stalkers2 diluar sana dan

mengeruhkan lagi keadaan diri kita..kan??Tapi buat masa sekarang la.. Xtaulah nati kan. Diriku xdelah akan

menyahkan selama-lamanya..aherher *amir style*

Sebenarnya tak tahu nak share kan cerita tentang apa sebab kebelakangan ni makin menyedari diri

sudah ketinggalan jauh dari rakan-rakan seperjuangan.. Tapi Tuhan Maha mendengar permintaan

hambanya..

Alhamdulillah, di atas urusan sri paduka baginda eh kemain..13/4 ni saya akan menghadiri exam bagi

jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik..

Yap, ia hanyalah peperiksaan sahaja bagi menentukan saya ke peringkat

seterusnya..bukanlah peperiksaan untuk menentukan saya untuk mendapatkan jawatan tersebut..

Masih jauh lagi untuk menggapai jawatan tersebut..But ia berita baik bukan?

im happy but im happy..hikhik.

Kepada readers xkira lah yang kenal saya ataupun tak..doakan saya berjaya menjawab peperiksaan

tersebut dengan jayanya otey??*bajet kiut guna otey*

Tahun depan dah nak kawen lah kalau berjaya dapat jadi pegawai tadbir..hikhik. Bukan gatal, tapi tapi

memang gatal nak kawen kan??hahaha..Itu hanya gurauan saja ya  rakan-rakan..jangan pandang sirius..

no no no..

Rasanya itu sajalah untuk entry kali ni..Bila dah dapat cerita yang harus dikongsi..saya akan kongsikan..

eh sebenarnya baru perasaan..Asal guna kata ganti nama diri saya ni??pehal ni??pehal??

ok, saya lagi baik bunyinya kan?xsalah kan3?Walaupun agak xsesuai ngan diri ini..tapi ok kan3??

katakan ok!!

Disebabkan laman sosial lain dah dinyahaktif..jadi diriku akan cuba banyakkan mengupdate blog walaupun

followers hanya ada 12orang..haha. sungguh kelakar jumlah follower ku..

But its ok..im trying hard untuk tambah follower okeh?


Ini adalah budak yang selalu berlakon untuk mendapatkan perhatian..emmm mungkin ikut perangai mak 

beliau..



Majlis mencari jodoh..eh?Diriku memakai tudung versi zaman zaiton sameon..tersangatlah memalukan..

This is my toys..Dialah tempat ku membuli..hoho merry christmas..!!




There was an error in this gadget