Wednesday, October 5, 2011

::setelah 3 minggu baru...::

Kehidupan bekerjaya ni cukup menguji tahap kesosialan diri..sejak hidup sebagai artis rakaman(baca:budak praktikal je pun), xsempat nak update blog(baca:malas nak update)..
dah banyak tajuk aku saved as draft tapi xpernah send..sebab bila aku tulis, sampai separuh, aku terus terpikir, "eh, kalau tido ni sedap jugak"...jadi,aku terus buat keputusan untuk tido berbanding menghabiskan baris-baris terakhir entri aku tu..
today, im just wanna to share putu-putu bambu sepanjang bercuti di ghuangjoooo..*sebutan cina*..putu-putu je tau..sebab nak cerita tu, aku rasa tak ade masa lagi..mungkin bila aku dah ditakdirkan kahwin dengan anak raja, baru aku akan update dan tulis panjang-panjang..ok,semua boleh pikir dengan sendiri bilakah semua itu akan berlaku kan...



ni ari 1st trip..bila tido terlalu lama, maka kecenderungan untuk lapar itu tinggi..ditambah pula perut yang lebih kurang ala-ala stokin ni, mestilah akan makan walaupun harga nya macam rasa nak cakap je.."wei,aku beli kat kedai runcit kat umah tu,dah boleh dapat 5"..


bila dah sampai sana, tour guide tu terus bawa pegi jalan-jalan tanpa bawa pegi rehat-rehat d hotel pun..bagus jugak macam tu, kalau x, mesti malas nak jalan pastu..tapi malangnye pakcik tu xtau aku pernah gagal sejarah masa form 3 dulu..maksudnye, aku memang xsenyum pun bila die bawa pegi tempat-tempat sejarah kat ghuangzhou 2..jadi,aku xingat lah nama2 tempat yang die bawa tu....maap3!tapi yang aku boleh cakap, yg gambar menara tinggi 2 adelah masjid tertua...tempat penyebaran islam di china..gambar yang ade kambing tu adelah simbol ghuangzhou..ghuangzhou melambangkan 5ekor kambing yang menggigit beras turun di bawa oleh dewa-dewa sewaktu ade penduduk yang kebuluran..macam tu lah lebih kurang..



dataran ni dalam construction lagi..tapi kalau sape pegi ghuangzhou mesti pegi dataran ni sebab ade deco yang di buat guna bunga-bunga plastik warna warni..sangat cantik untuk bergambar..pastu boleh tengok bangunan-bangunan yang cukup mengagumkan d situ..

BAGODA REST..pasal makanan, agak sedih untuk diceritakan lah..taknak lah salahkan pakcik guide tu mungkin memang makanan muslim kat sana mahal-mahal..seperti tempat makan di atas adelah d salah sebuah hotel di sana,.bila buka menu,oh no!!kami telan air liur..ade satu menu 2 gambar itik xsembelih..adekah??kami jadi ragu-ragu..jadi untuk selamat, kami order makanan berasaskan ikan dan telur sahaja..tapi sirius, sekebal2 tekak aku, aku memang xboleh nak makan masakan china ni sebab sangat masin..suruh kurangkan masin pun masih masin lagi..dan bila order air,memang tanpa gula..xpayah cakap suruh kurangkan gula..



This part adelah antara aktiviti-aktiviti yang best kat sana..CRUISE!!!cruise kat sini semua besar-besar and ade 3 tingkat xsilap..ke lebih macam tu lah..yang pasti bertingkat-tingkat and ade floor yang ade aircond and ade buffet sekali..bayarannye tak semahal cruise yang setingkat di putrajaya tu..hanya rm24@48yuen..dengan perjalanan yang jauh,angin kuat and boleh duduk kat atas sekali tu,memang puas hati..

haaa...yang ni memang best sangat-sangat...sangat-sangat ye..maklumlah kat kampung xde orang yang boleh terbang-terbang..orang main-main api...binatang buat aksi..semua tu xde kat zoo kita..mula-mula sampai bila pakci tu cakap tiket harga rm125,kami terus pandang die and cakap..WHAT???kami ingat tunjuk-tunjuk binatang macam biasa je..alang-alang dah sampai, masuk jela..bila dah start,2jam pun xcukup bagi kami..impress!!!sape pegi ghuangzhou HARUS pegi Chimelong International Circus ni..circus ni dikendalikan oleh tenaga mahir dari Russia..bukan calang-calang orang ye..



***
Pandan Indonesian Cuisine!!restoran ni menyediakan makanan indonesia..kedai ni je kami rasa kena ngan tekak anak melayu macam kami ni..so,sampai 2x kami ke restoran ni sepanjang di sana,,yang kuih kecik-kecik tu nama die sum-sum..sedap sangat...

ni ari last kami kat ghuangzhou..time 2 shopping..shopping kat china memang puas hati..semua murah-murah and kedai-kedainye berkelompok...kalau lalu tepi jalan tu,memang xde tempat kosong,semuanye deretan kedai..sampaikan 1 tempat 2, seven eleven die sampai 3..kalau tempat kita cukuplah 1 je kat satu-satu pekan 2..yang paling mata berpinar-pinar bila kristal swaroski kat sana sangat murah..nak beli kerongsang swaroski kat sini boleh sampai pengsan tegak kalau tengok harganye, tapi kat sana, yang exclusive pun xsampai rm100..gila den gila!!



---------------farewelllllll-----------------

5 comments:

  1. hohoho!!! finally! br bulih tgk gmbr!
    btw blog anda br dikemas kini yerr..nice!

    ReplyDelete
  2. hahahha..lmbat skit ni..xdop msa,ceo ke loni...hahah..lma jame dh g2 awk wei..xkemaskini mna la...mugo management blog ni ore lain hk pege.hahha

    ReplyDelete
  3. woaahhh ado PA siap! andreeeiii..awok koho vouge! i loikeeeeeeeeeeeee!

    ReplyDelete
  4. wojik dh..bare ore syg..ore jga skmo kito..hahaha..koho vogue korok eh..ejah KU sore kito..hahah

    ReplyDelete
  5. hahaha..oghe oyak ni x cayo..sengokkktiiii eh..haha...nati nk cari ado lagi ko dok KU hok single..haha..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget