Tuesday, June 14, 2011

::operasi GUGUR lemak bermula::

ingat AF je ke yang ade operasi gugur..wa pun ade bro...pelancaran operasi ini sebenarnya hanya bermula pada semalam..hua3....tajuk mestilah gempak walaupun operasi ini xsemestinye berjaya..nampak x aku sungguh xde pegangan...tapi aku harap ianya berjaya..walaupun mengambil masa yang lama...

kesedaran ini bermula bila aku menonton rancangan pakar kejelitaan 4..bila tengok rancangan ni,biasalah jiwa orang melayu,mestilah terpengaruh..gile ape,turun 25kg dalam masa 3bulan...!!!sape yang xnak kannn...tengok pulak jejarihalus ni cerita...aku lagi lah naik sehh orang klate oyat!!

pakar kejelitaan ni adelah rancangan yang mngenengahkan mengenai product london weight management dan new york skin solutions..lupakan NY skin solution 2 sebab aku xde masalah dalam segi 2..yang masalahnye adelah ketulan2 cheese di dalam badan ni..semakin hari semakin kenyal cheese2 itu..kalau g pizza hut,kira ni extra cheese la...omaigod,bila mau hilang!!!

lepas tengok rancangan 2,aku menghantar proposal kepada kakak tercinta ku..

"cekcik,boleh adik nak join LWM??"

"boleh"

"yeay,sayang cekcik!!"

"guna DUIT SENDIRI!!"
hua3...kecewa aku di buatnye..

"adik,cekcik beli treadmill,beli set herbalife,beli air bliss,jus smua...ade adik guna treadmill 2???ade adik minum herbalife 2???"

tapi die xtanya plak aku ade minum x air bliss n jus 2??sebab yang 2 semua sekaligus je boleh habis..kihkih..

lalu, aku terpukul dengan kata2 itu...terpukul kejap je..pastu aku masuk dapur,aku makan nasi..muahahaha..pukulan yang tidak sakit tidak akan memberi erti penyesalan buat aku..=P

esoknye,suatu perkara ajaib berlaku...aku rasa nak lakukan sesuatu..sampai je umah lepas habis kelas..aku pun...jeng..jeng...jeng...

1)menyiapkan tempat

2)menyediakan minuman
3)lakukan!!

BERJAYA!!yeay..aku berjaya lakukan satu senaman..rekodnye???jangan terlalu kaget ye...30minit untuk 150meter...speed 5!!

"oit mekti,melenggang jual kueh ke??"
citt...mang memang kurang didikan akhlak!!

bila orang batak menggunakan treadmill..lalu satu kecelakaan berlaku...aku ingat bila ia berada d dalam umah,maka tidak perlulah memakai kasut..rupa2 nye kena pakai kasut..sebab bila lama2,kaki kita jadi panas then akan melecur..aku menyesal..sumpah!!

4)akibat


oleh sebab aku mengalami kecederaan sebegini..mungkin aku akan bercuti selama seminggu dari bersenam...best nye dapat alasan sebegini...kihkih

secara seriusnye..aku harap aku dapat meneruskan operasi aku kali ini...biarlah 6bulan turun 5kg je pun..tapi aku mau ia berlaku penurunan..dari semakin hari aku semakin seperti bluehippo..aku risau nanti aku akan ditawarkan sebagai iklan bluehippo??aku tidak mahu ia berlaku!!

video

kawan2,doakan aku berjaya...^__^

Monday, June 13, 2011

::i wish i can get someone like u ABAH::

selamat hari bapa buat my beloved father, tuan haji mustafa bin ibrahim..walaupun abah xbaca blog aku, tapi aku nak semua orang tahu yang aku sangat2 sayangkan abah...bila aku bercerita pasal family,pasal abah lah paling aku kurang cerita sebab abah sangat pendiam..aku pun jarang borak ngan abah sejak abah dah meningkat tua..abah hanya habiskan masa nye dengan ke masjid n berkebun..


masa aku darjah 2,abah dah pencen..pencen sebagai pendidik anak bangsa..can u imagine,how old he is now rite..n bayangkan macamana abah besarkan adik beradik aku seraai 10org 2 dengan gaji seorang guru sekolah rendah pada zaman dahulu??dan mak aku hanyalah suri rumah...dulu,kitorang cukup susah...adik beradik ramai..bayangkan abah kena tanggung abang aku kat mesir,kakak aku sorang kat indon,sorang kat UM,dan 3 lagi sekolah menengah..masa ak sekolah,abah dah pencen,n bila tiba masa nak bayar yuran sekolah,aku rasa serba salah nak mintak ngan abah..tapi abah selalu tenangkan aku,"xpe dik,duit simpanan tabung haji abah ade lagi,nati abah kuarkan"=(...tapi berkat usaha dan rezeki dari Allah,mereka semua berjaya dan kitorang pun xpernah lagi la rasa kebulur selama bersama abah..mak ayah mana nak tengok anak2 dorang susah kan??


and selama aku membesar,aku xpernah dengar abah tinggi suara ngan anak2..tapi kakak2 pernah cerita yang masa zaman dorang dulu,abah cukup garang..mungkin sebab abah masih muda waktu itu..abah xcakap banyak,sekali abah cakap,kalau xdengar,abah terus rotan..tapi orang2 tua dulu ade petua(petua ke eh??) merotan anak2..dorang xkan rotan anak melebihi paras punggung..dan sekarang pun mak selalu pesan kat abang2 n kakak2 aku,kalau nak ajar anak2,pukul kat kaki je..kalau lebih dari tu,anak akan jadi degil nanti..alhamdulillah,berkat dari rotan abah,garang abah 2,my siblings have a good family..jadi orang yang berguna..anak2 buah aku alhamdulillah xde lagi yang buat hal setakat ni..



Banyak sangat abah dah lakukan untuk kami..kalau banyak keje sekolah,sape yang akan tolong siapkan??ABAH!bila tiba musim buah,mak akan tepon anak2 suh balik makan buah2..bila anak2 nak balik,sape yang bersusah2 panjat pokok rambutan tinggi2 untuk anak2??ABAH!!!walaupun anak2 dah besar,semuanye abah masih nak lakukan..bila kitorang halang abah buat semua 2,abah diam je..abah sungguh xbanyak cakap..bila tiba2 malam blackout,sape yang akan bangun dulu??ABAH!!kalau tiba2 bunyi macam sesuatu kat luar rumah malam2,sape yang akan berani mati pergi tengok??ABAH!!!

sekarang yang tinggal di rumah hanya ma n abah sahaja..bila anak2 pulang masa cuti sekolah,abah nampak sungguh gembira..sebab satu benda yang aku perasaan pasal abah,die suka sangat bila makan sama2..bila kitorang duk ramai2 borak walaupun masa borak 2 die xamik port pun..

walaupun sekarang aku dah xrapat dengan abah, tapi bila aku sedih je..aku mesti teringat abah...aku pun  xtau kenapa..mungkin sebab bila tengok muka abah,aku rasa tenang..
alahmdulillah,sekarang kami mampu bagi segalanya buat abah..walaupun xbanyak yang kami dapat balas sekurang2nye, dapat menggembirakan hati abah pun dah cukup bagi kami..abah cakap je nak apa,kitorang akan usahakan untuk dapatkan(*tapi masalahnye abah xpernah mintak nak pape*)..sekarang abah ade kambing2 n itik untuk penuhi masa lapang nye..aku tengok die cukup gembira dengan aktivinye sekarang..^__^

aku selalu berangan yang aku dapat husband macam abah..mana nak cari yang macam abah zaman sekarang...selalu pegi masjid..xbanyak cakap,cakap benda2 penting je..bila marah,diam je..yang paling penting suara lemak merdu bila azan kat masjid..ahaks!tapi 2 semua angan2..n aku harap angan2 aku akan jadi realiti...perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik...i wish that i'll be the "perempuan yang baik" itu..^__^


and last,i love u ABAH!!! 

Sunday, June 12, 2011

{penyu TIDAK lagi menangis}

Sebenarnye xnak update pun pasal piala FA ni sebab xtau sangat pun pasal piala FA ni..tapi sebab boring tunggu akak pegi klinik, so nak bercerita lah sikit sebanyak tentang keaiban bersorak d kedai makan...

Semalam aku kat PD, saje jalan2 ngan akak n abang ipar aku...kebetulan sangat semalam chanel yang ade siaran piala FA 2 semua break off, itu dah diberitahu oleh pihak hotel pada awal2 lagi..so,lepas dinner 2, kitorang pegi singgah kat restoran kat luar..abang ipar pesan, jangan cakap kelantan, nanti kena hentam kalau kalah..aku hanya senyum..

Lalu,tibalah masa kelantan buat serangan, lalu aku dengan semangatnye..

"GOLLLLLLLLLLLLLLL......!!!!!!!"

aik,asal macam sunyi jek?rupa2 nye hanya aku sorang je yang menjerit kegembiraan itu...citttt..aku menjerit sorang2 lak..AIBUN! Abg ipar aku hanya memandang sinis,huahua...

Lalu, bila sahaja terengganu membuat jaringan, lalu penonton di situ terus menjerit2 sampai tepuk2 meja..abang ipar aku pun sama..xsdar diri sungguh orang selangor nih,huh!baru ku sedari,rupanye penonton kat situ adelah penyokong terengganu..bila dah hampir masa tamat,kitorang mengangkat bontot masing2 meninggalkan kedai tersebut..balik dengan kecewa sekali..

xpelah sape2 pun yang menang...piala bawak balik pantai timur gak..^__^

p/s:nak harap aku cakap sape yang gol kan pada minit berapa2 2 memang x lah sebab aku memamng xminat bola...orang tengok,aku tengok sekali sebab 2 negeri aku..harap maaf lah ye..c(=

Thursday, June 9, 2011

::MESTI tonton::

wa cakap sama lu bro,cite KL gangster manyak best wooo...itu bagi aku la..xtau pulak bagi orang lain..sebab aku ni bukan jenis kaki wayang sangat, bila aku tengok cite ni,aku rasa best..xmenghampakan lah..kalau ikutkan, masa orang duk war2 kan yang cite nur kaseh 2 best, aku rasa aku xde feel pun tengok cite 2..xtau nk cakap best ke x..lain orang,lain cite rasa..

yang aku nak cite pasal best nye sebab itu hero lah...si aaron aziz 2..tampan!
kalau tu lah gangster, aku pun mau cari gaduh..kena pukul pun xpe, aku akan anggap macam cubit2 manja g2..hahaha..aku main2 je pasal ketampanannye..
aku nak puji lakonan semua pelayar2 cerita tersebut..memang mantop habis r..memang serius lakonan dorang berkesan...tapi sampai arini aku tertanya2,kenapa kalau gangster ke,taiko ke,msti ckp mcm cina ckp melayu ah??xde ke gangster cakap pure melayu??xnampak jahat eh kalau cakap melayu??


cite ni,walaupun cite ganas,tapi sape yang hati kiut2 sikit 2,mesti nanges punya...pelik kan??tapi ini bukan cobaan,ini betol2 punye..aku yang hati metal pun dengan air2 idung sekali kuar..sebab memang aku selsema^__^...kalau nak tau kenapa,g tengok cite 2..

bila sampai part ade zizan je,mesti gelak..die xcakap pape pun,dah cukup kelakar aku rasa...masa aku tengok 2,bergegar satu panggung bila part ade zizan..

kira ni secara hipotesis lah ak ceritakan pasal cite 2...cite ni memang 5star la..ade ganas,sedih n kelakar..cukup lengkap..pelakon pun semua tampan2...so,sape yang xtengok lagi..lets do it!

nota tangan:kepada kawan2 yang tengah praktikal 2..pergi lah tengok cite ni...xkan asyik nak audit company je..hujung minggu kan ade..eh,ke korang hujung minggu pun keje??hahaha..sori frens,bukan nak berlagak^__^

Monday, June 6, 2011

::sanding itu HAROMMMMM...!!::

Tahniah buat anak saudara lelaki ku yang telah selamat diijabkabulkan pada 2jun 2011..citt,anak saudara pun dah 2 orang kawen..tapi makcik die yang bongsu ni, pakwe pun xde..werk,loser gile bunyinye..haha. xpe2,makcik nye ni masih sweet 17..masih muda..xperlu gelojoh2 mendapatkan pasangan..

ingat x masa sekolah dulu,cikgu2 mesti pesan..

"awak xpayah la nk menggatal masa sekolah,xpayah nk kapel2 time ni..belajar dulu..bila awak masuk U nanti,dah keje, macam2 lelaki awak jumpa..masa 2 awak boleh pilih je mana laki awak nak"

dah masuk tahun ke3 ni cikgu..cikgu tipu...cikgu tipu..waaa....orang berebut2 lari adelah..sob3!

***

lepas majlis yang cukup memenatkan tu,kami balik umah masing2...sambil2 rehat, bacalah paper..bukan kertas,tapi suratkhabar..then,bila baca pancaindera,ofkoslah pasal artis rite??adelah pasal artis yang tunang cukup mewah dan meriah..dalam kepala dah melayang2 yang aku nak buat macam 2 jugak..nak sanding2 cukup grand masa kawen..aku pun terus buka mulut nk mintak dengan abah..

"abah2..nanti..."

belum habis ayat...akak aku potong line..
"abah2,ape hukum sanding dalam islam??"

abah jawab dengan sekali nafas je..."HAROMMMM...sebab duk pamerkan kat orang.."

gurp!!!aku telan air liur sebanyak mungkin...sebenarnye dah pernah dengar pasal sanding ni haram..tapi xamik berat pun sebab tengok orang2 sekarang xkisah pun pasal sanding...kalau ikutkan zaman2 sekarang punya perkahwinan,macam sanding 2 perkara sunat lak..barulah terpikir kenapa 6 kakak n 3 abang aku xpernah sanding..rupanye haram..untuk kepastian dengan kata2 abah 2..aku google..SAH, ianye HARAM!!!sebab kita pamerkan kat orang n dalam islam,kita berhias hanya untuk suami..bukan untuk orang ramai...habistu kenapa orang sekarang berebut2 habiskan beratus2 riban juz untuk persandingan mereka???

itu semua tanggungjawab mereka sendiri..yang dah tau sanding itu HARAM, jadi elakkn melakukan perkara haram...kita xboleh cakap yang kita kawen ni sekali jek..macam2 boleh jadi rite??bukan nak tunjuk bagus tau..tapi untuk diri sendiri gak bersempena kenduri kendara yang cukup banyak d musim2 cuti sekolah ni...^__^

***

nak cite lah sikit masa 2 ari kenduri 2..tema untuk kenduri umah pengantin perempuan wrna ungu...masa konvoi ke umah pengantin,side mirror kete pengantin lelaki kena langgar d motor sampai tercabut n kete makcik kitorang kena langgar kat motor masa nk masuk tempat kitorang kumpul..sedikit sebanyak adelah dugaannye kan..

paling memenatkan adelah masa kat umah akak,umah pengantin lelaki lah..tema pada ari kejadian adelah tuning..aku kul11.30 dah sampai kat umah akak sebab nak hantar coklat..ingatkan pengantin akan sampai lepas zohor..rupa2nya bertolak lepas zohor..perjalan biasa adelah lbh kurang 1jam30minit..tapi d kala cuti sekolah ni,ia akan ambil masa yang cukup lama..kul5.30 baru pengantin sampai..dengan panas yang terhingga dengan orang yang ramai,baby2 dah nanges2,aku pun dah tkar tudung..pas bergambar dengan pengantin jap,kitorang pulang dengan separuh koma..KEPENATAN!!





There was an error in this gadget