Monday, June 13, 2011

::i wish i can get someone like u ABAH::

selamat hari bapa buat my beloved father, tuan haji mustafa bin ibrahim..walaupun abah xbaca blog aku, tapi aku nak semua orang tahu yang aku sangat2 sayangkan abah...bila aku bercerita pasal family,pasal abah lah paling aku kurang cerita sebab abah sangat pendiam..aku pun jarang borak ngan abah sejak abah dah meningkat tua..abah hanya habiskan masa nye dengan ke masjid n berkebun..


masa aku darjah 2,abah dah pencen..pencen sebagai pendidik anak bangsa..can u imagine,how old he is now rite..n bayangkan macamana abah besarkan adik beradik aku seraai 10org 2 dengan gaji seorang guru sekolah rendah pada zaman dahulu??dan mak aku hanyalah suri rumah...dulu,kitorang cukup susah...adik beradik ramai..bayangkan abah kena tanggung abang aku kat mesir,kakak aku sorang kat indon,sorang kat UM,dan 3 lagi sekolah menengah..masa ak sekolah,abah dah pencen,n bila tiba masa nak bayar yuran sekolah,aku rasa serba salah nak mintak ngan abah..tapi abah selalu tenangkan aku,"xpe dik,duit simpanan tabung haji abah ade lagi,nati abah kuarkan"=(...tapi berkat usaha dan rezeki dari Allah,mereka semua berjaya dan kitorang pun xpernah lagi la rasa kebulur selama bersama abah..mak ayah mana nak tengok anak2 dorang susah kan??


and selama aku membesar,aku xpernah dengar abah tinggi suara ngan anak2..tapi kakak2 pernah cerita yang masa zaman dorang dulu,abah cukup garang..mungkin sebab abah masih muda waktu itu..abah xcakap banyak,sekali abah cakap,kalau xdengar,abah terus rotan..tapi orang2 tua dulu ade petua(petua ke eh??) merotan anak2..dorang xkan rotan anak melebihi paras punggung..dan sekarang pun mak selalu pesan kat abang2 n kakak2 aku,kalau nak ajar anak2,pukul kat kaki je..kalau lebih dari tu,anak akan jadi degil nanti..alhamdulillah,berkat dari rotan abah,garang abah 2,my siblings have a good family..jadi orang yang berguna..anak2 buah aku alhamdulillah xde lagi yang buat hal setakat ni..



Banyak sangat abah dah lakukan untuk kami..kalau banyak keje sekolah,sape yang akan tolong siapkan??ABAH!bila tiba musim buah,mak akan tepon anak2 suh balik makan buah2..bila anak2 nak balik,sape yang bersusah2 panjat pokok rambutan tinggi2 untuk anak2??ABAH!!!walaupun anak2 dah besar,semuanye abah masih nak lakukan..bila kitorang halang abah buat semua 2,abah diam je..abah sungguh xbanyak cakap..bila tiba2 malam blackout,sape yang akan bangun dulu??ABAH!!kalau tiba2 bunyi macam sesuatu kat luar rumah malam2,sape yang akan berani mati pergi tengok??ABAH!!!

sekarang yang tinggal di rumah hanya ma n abah sahaja..bila anak2 pulang masa cuti sekolah,abah nampak sungguh gembira..sebab satu benda yang aku perasaan pasal abah,die suka sangat bila makan sama2..bila kitorang duk ramai2 borak walaupun masa borak 2 die xamik port pun..

walaupun sekarang aku dah xrapat dengan abah, tapi bila aku sedih je..aku mesti teringat abah...aku pun  xtau kenapa..mungkin sebab bila tengok muka abah,aku rasa tenang..
alahmdulillah,sekarang kami mampu bagi segalanya buat abah..walaupun xbanyak yang kami dapat balas sekurang2nye, dapat menggembirakan hati abah pun dah cukup bagi kami..abah cakap je nak apa,kitorang akan usahakan untuk dapatkan(*tapi masalahnye abah xpernah mintak nak pape*)..sekarang abah ade kambing2 n itik untuk penuhi masa lapang nye..aku tengok die cukup gembira dengan aktivinye sekarang..^__^

aku selalu berangan yang aku dapat husband macam abah..mana nak cari yang macam abah zaman sekarang...selalu pegi masjid..xbanyak cakap,cakap benda2 penting je..bila marah,diam je..yang paling penting suara lemak merdu bila azan kat masjid..ahaks!tapi 2 semua angan2..n aku harap angan2 aku akan jadi realiti...perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik...i wish that i'll be the "perempuan yang baik" itu..^__^


and last,i love u ABAH!!! 

6 comments:

  1. rajin beb updet blog skang ni..hahaha

    ReplyDelete
  2. cik..aku terharu cik! sedih plop..

    ReplyDelete
  3. tie..meriah sungguh family tie :D

    ReplyDelete
  4. del:opkos lah...i kn xkeje..haha..

    lily:thanks ly..tp 2 dlu..loni smuanye snang dh..alhamdulillah...

    didib:cute kn??^__^

    farah:=)

    shasha:alhamdulillah abh sgt hebat..hehehe...

    ReplyDelete

There was an error in this gadget