Thursday, November 11, 2010

hidayah Allah tak mengenal orang.

11 november 2010, maka aku dengan rasminye telah aktifkan balik laman sesawang facebook aku...mula-mula log in ada sedikit kekecewaan sebab masa log in tu, dah pukul 2 pagi..xheran la takde orang online..bukan sebab takde orang ambik peduli aku ade ke takde..sebenarnye mengharapkan orang akan post kat wall..

"akhirnya ko dah activate balik...rindunye kat ko..."(itu sebenarnya hasrat di hati)

tengah boring usha-usha page orang, terperasan yang ade orang add aku kat satu group ini...eh,macam menarik...detik hati kecil aku..rupa-rupanya geng-geng sekolah rendah dulu...ahhhh...rasa nak gigit bucu bantal kekabu milik orang masa tu jugak bila tengok kawan-kawan sekolah rendah dulu bertemu kembali...tapi yang cukup mengguris ati bila aku selalu lambat dapat komen dan mereka semua cakap aku sombong...biasalah orang xmemahami dunia seni memang macam tu...tak tahu komitmen apa yang perlu seorang artis berikan..jadi,aku buat keputusan untuk tak salahkan mereka.

aku baca komen semua orang..tetiba aku terjumpa satu fb budak laki ni..tapi komen-komen die cukup tersusun tutur katanya..pastu siap ade orang puji lagi yang die dulu masa sekolah rendah cukup pendiam..aku cuba selami dunia tahun sebelum milineum itu..haaa..aku dah ingat budak laki ni..daus namanye...lalu,aku terimbau kembali zaman bercinta dengannye dulu..ehhh..silap taip.zaman sekelas dengannye dlu..

tahun 1997,aku baru pindah g sekolah rendah jelawat tu..aku masuk darjah 2..semua orang say hai kat aku..maklumlah,budak baru kan..kiut pulak tu..budak sekolah tu tak ramai yang kiut..tu pasal dorang cam teruja sikit..ok,yang cite pasal daus ni adalah..masa darjah 2, aku jenis suka menunjuk-nunjuk kekayaan bapak aku..maksud aku,bapak aku xkaya pun,tapi aku buat-buat macam kaya...aku ada pencil satu kotak,pemadam gambar2 binatang setengah dozen dan pensel warna luna..masa tu luna mahal kot..aku duk kelas 2K iatu kelas ketiga..bukan sebab xpandai,tapi sebab budak baru tau tau tau! si daus ni pulak,die kelas 2J,memang sah die budak teruk dan xberapa nak pandai duk kelas last sekali...yang lagi teruknye,die mesti suka datang kelas aku dan menunjukkan perangai mafia die dengan mencuri alat-alat tulis aku yang banyak tu..aku xtau apa motif die..kalau nak ngorat aku tu macam xmasuk akal la sebab xkan darjah dua dah bernafsu??haha..boleh dikatakan hari-hari aku nanges sebab geng daus ni...tapi sekarang cukup jauh perubahannye..hingus dah xde..kolar baju dah bersih...bagi komen pun penuh tatatertib..

cukup teruja tengok gambar-gambar masa sekolah rendah dulu..si ecah yang masa sekolah dulu pakai tudung kebelakang samapi nampak rambut kat depan dah nak jadi doktor..azhan selaku ketua kelas berdedikasi itu bakal menjadi guru...aku yang kiut dulu sekarang makin kiut..maksud aku dari segi saiz la..paling tak percaya bila cikgu bahasa melayu kitorang dulu masih ingat nama kitorang,.adakah kitorang ni cukup bermakna bagi sekolah itu pada suatu ketika dahulu??kalau aku tu ya lah..atlet sekolah la katakan..ahaks!

gembira sungguh berbalas-balas komen dengan mereka...niat cite pasal daus ni bukan nak kutuk die..tapi tak sangka hidayah Allah xmengenal orang..akhirnye die berubah jadi orang yang baik..hehehe.hara-harap persahabatan kami kekal sampai bile-bile..nanti boleh cite kat anak-anak cerita menarik waktu sekolah rendah ibu and bapanye..ahaks!

2 comments:

  1. aku rasa pelik, keliru, seram jugak bila kau tibe2 buat entry berilmiah. aku cukup tak biasa bila kau tak bercakap mcm org jahiliyah. cukup tak biasa!

    ReplyDelete
  2. dsebabkn org jahiliyah yg komen..jd ak kna bls scra jahiliyah jgk...ak bila ko xde je,ak akn bckp scra ilmiah sbb bese ak ckp jhiliyah 2 sbb ko perdaya ak...teruk sgguh!

    ReplyDelete

There was an error in this gadget