Tuesday, April 23, 2013

Mentaliti Kita


Terlalu sangat terjadi kepada manusia-manusia diluar sana yang suka bagi assumption macam-macam bila 

baca post-post orang kat laman sosial..aku pun macam tu jugak kadang-kadang..syaiton banyak kan..hiks. 

Xnafikan la..tapi jangan la sampai mengeruhkan keadaan orang..Xbaik kan?

Ok contohnya macam ni..ade awek ni post kat fb die..

"sedihla macam ni..mungkin sampai sini saja kot"

Mentaliti kita pun terus set...

"Eleh minah ni..gaduh ngan boifren lah tu..itu pun nak post ke?"

Pastu dengan hati prihatinnya...kau pun pegi komen...

"its ok sayang...banyak lagi lelaki diluar sana..tinggalkan je.."

Pastu 5000 fren awek ni pun baca komen tu..lalu pegi pm minah ni..

"eh dear, you dah break ke?"

Minah ni terpinga-pinga..padahal die post pasal keje dia..dia sedih kat ofis sebab kena marah kat bos..dia 

dah buat banyak silap n nak brenti keje la..xke dah keruhkan keadaan dia kan?

Apakata anda bila tengok gambar ni?
"Ingat kiut ke?"
Heyyy..dia hanya seorang kanak-kanak

Lain contoh ehh..bila orang post..

"Eh asal rasa berdebar-debar macam ada yang nak merisik ni?=)"

Siap ade smiley lagi kat belakang..

Mentaliti kita dan keprihatinan kita..

"Eh, dia ni dah nak kawen ke?"

Lalu mesej boifren awek ni..

"Bro, xtau pun kau dah nak risik si Kamelia(kemain nama novel) tu?ke sape nak risik awek kau ni"

Boifren yang xtau apa-apa ni terkejut dan melatah terus mesej awek dia..

"Bila lak saya nak risik awak ni?Ke ade sape-sape nak risik awk n awk xbgtau sy ni???"

Lalu mereka pun perang dingin..X ke keruh keadaan mereka..

Padahal minah tadi ada penyakit kencing manis..bacaan kencing manis dia tinggi sangat sampai rasa 

nerves..*berdasarkan pengalaman ma dan abah*..pastu post comel-comel cover ade penyakit kencing 

manis..tak pasal-pasal gaduh ngan bf..

Ini contoh peserta kencing manis.haha.sorry bah..=P

Plisla..jangan la amik sirius sangat post-post orang ni..memanglah salah dia jugak buat post yang 

menimbulkan fitnah..tapi kalau mentaliti kita kiut, semua yang kita baca kita akan rasa kiut..betul x?

Orang kata ; "Pehal la minah ni gambar kat pantai canggini pun nak masukkan"
Fuhhhhhh...pikir kiut plis..."Penyayangnya dia bawa baby pegi pantai"..haaa..canggitu la..=)

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget